EPAL raklap

UIC védjegyhasználat a raklapokon

EPAL raklap2013-ban gyökeres változás következett be a logisztikai folyamatokat merőben meghatározó raklapok körében.  Az egységes védjegy koncepcióra irányuló törekvések megvalósultak, azaz hogy a különböző vasúti és rakodólap társaságok azonos jelölést használhassanak raklapjaikon. A szabványosítás lehetővé teszi a könnyű azonosíthatóságot, egyben biztosítékot nyújt a termékminőségre, a gyártási és javítási elvek betartását garantálva. Ennek értelmében 2014. január 1-jétől az EUR raklapok bal oldalán a hazai gyártók a korábbi MÁV jelölés helyett az "UIC" besütést alkalmazzák, a jobb oldali lábon továbbra is marad az "EUR" felirat.

Hogyan érinti a változás az EPAL raklapokat?

Az egységes koncepció jegyében számos vasúttársaság és rakodólap társaság írt alá megállapodást, 2014 őszétől az UIC és EPAL között is végre megszületett a megállapodás az egységes jelölésre vonatkozóan. Ennek értelmében az EPAL és UIC raklapok ismét teljes mértékben és korlátlanul csereképesek. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi, csereforgalomban részt vevő EPAL -EUR raklapok is cserélhetőek a szabvány raklapokkal.

Az EPAL raklapok nem egyutas raklapok! Régen ugyan annak minősültek, de ez ma már nem igaz. Az EPAL raklap szabvány raklapnak minősül!

Az EPAL raklapok jellemzői

Az EPAL raklapok kiváló minőséggel rendelkeznek. Fizikálisan teljesen megegyeznek  az EUR raklapokkal, vagyis annak szabványainak tökéletesen megfelelnek.  A különbség abban áll, hogy az EPAL raklapok valamennyivel újabbnak számítanak, illetve szigorúbb ellenőrzés alatt állnak, mint a másik típus. Az EPAL raklapok minőségbiztosítását a Büro Veritas látja el.

EPAL-EUR raklap